Πληροφορίες για την Ορεινή Ναυπακτία => Προτάσεις για Αποδράσεις => : kopteros February 02, 2013, 12:42:11 PM

: Γιορτή τσιγαρίθρας στην Άνω Χώρα
: kopteros February 02, 2013, 12:42:11 PM
 Μια ξεχωριστή γιορτή διοργανώνουν οι επαγγελματίες της Άνω Χώρας. Όσοι επισκεφθούν το χωριό της Ορεινής Ναυπακτίας τον Φεβρουάριο, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη διαδικασία προετοιμασίας και φυσικά να δοκιμάσουν πεντανόστιμες τσιγαρίθρες, παραδοσιακή μπομπότα και φυσικά καλό κρασί.

Για όσους δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ τιγαρίθρες (ή τσιγαρίδες) θα πρέπει να τους ενημερώσουμε ότι χάνουν μια γευστική απόλαυση, που αν και δεν συνίσταται για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα χοληστερίνης.

Τα παλιότερα χρόνια, που τίποτα δεν πήγαινε χαμένο, το δέρμα από το σφαγιασμένο χοιρινό “κρατούσε” πάνω του ένα χοντρό στρώμα λίπους και μια “υποψία” κρέατος. Αφού αφαιρούσαν εντελώς το δέρμα, έκοβαν σε μικρά κομμάτια το λίπος με το κρέας και το έλιωναν στο καζάνι. Αφού αφαιρούσαν το ρευστό λίπος αυτό που έμενε ήταν ένα ξεροψημένο εξωτερικά, αλλά τρυφερό εσωτερικό μικρό κομμάτι κρέατος που είναι και η τσιγαρίθρα.

Αυτή τη διαδικασία, αλλά και τη γεύση μας καλούν να δοκιμάσουμε οι επαγγελματίες της Άνω Χώρας, οι οποίοι έχουν γράψει και ένα ποιηματάκι, ειδικά για την περίσταση:

Καινούργιος χρόνος έφτασε
ας τον υποδεχτούμε
όπως εμείς γνωρίζουμε
να φάμε και να πιούμε.

ΦΛΕΒΑΡΗΣ θάναι στις 7
εδώ ψηλά στη ΛΟΜΠΟΤΙΝΑ
τη γλίνα θα τη λιώσουμε
με κέφι και χαρά,

Με τσιγαρίθρες κ’ μπομπότα
με κρύο, χιόνια ή μπόρα
τον κράσο μας θα ζάψουμε
για να περάσει η ώρα.

Σας περιμένουμε λοιπόν
να είστε εδώ κοντά μας
να πάρτε μέρος στη γιορτή
να πιείτε στην υγειά μας.
: Απ: Γιορτή τσιγαρίθρας στην Άνω Χώρα
: araxtos February 02, 2013, 01:12:57 PM
5η Γιρτή τσιγαρίθρας

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Άνω Χώρα