Αποστολέας Θέμα: Δάφνη  (Αναγνώστηκε 569 φορές)

kopteros

  • Νέο μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 26
Δάφνη
« στις: Φεβρουάριος 04, 2013, 09:56:50 πμ »
ΒΑ από το Ξηροπήγαδο βρίσκεται η Δάφνη (κατ. 210) σε υψόμετρο 180 μ. Το τοπωνύμιο Δάφνη εμφανίζεται σε γραπτή πηγή το 1830 και οφείλεται στο γνωστό φυτό Δάφνη, παρά στο Δάφνο (Μόρνο). Και η δεύτερη Παλιοδάφνη εγκαταλείφθηκε και δημιουργήθηκε η Δάφνη (Άνω Δάφνη) στη θέση όπου ήταν το Βολίμαχο. Ενοριακός ναός του χωριού είναι ο Άγιος Αθανάσιος, ο οποίος κτίσθηκε το (1998).

Παλαιοί οικισμοί είναι:

    Το Βολίμαχο ή Βολιμά κοντά στον Άγιο Αθανάσιο.Καταστράφηκε το 1485, αλλά εμφανίζεται σε έγγραφο το 1821. Το 1830 αποτελεί πλέον εθνική γη γιατί ήταν τιμάριο του τούρκου Καζαζάκη.
    Το Σερέλι (Σερλί ή Τζερκλί) στα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας περί την περιοχή Αγκαθόλακα.     Η Παλιόδαφνη βρίσκεται βόρεια της σημερινής Άνω Δάφνης, όπου το σημερινό ξωκλήσι Άγιος Γεώργιος. Δύο με τρία χιλιόμετρα νοτιότερα της Παλιόδαφνης βρίσκεται η Κάτω Παλιόδαφνη.
    Ακατοίκητος σχεδόν σήμερα συνοικισμός είναι η Τρύπου σε υψόμετρο 320 μ., ενώ αντίθετα ενεργός είναι η Κάτω Δάφνη που βρίσκεται ΝΑ της Άνω Δάφνης σε υψόμετρο 60 μ. με σχολείο και ναό της Αγίας Παρασκευής, που κτίσθηκε προσφάτως επί παλαιών θεμελίων.  Γραφικό σημείο είναι και ο Κεφαλόβρυσος με τα πλατάνια, τις λεύκες και άλλα δένδρα.