Αποστολέας Θέμα: Λίγα λόγια για την ορεινή Ναυπατία  (Αναγνώστηκε 615 φορές)

araxtos

  • Member
  • **
  • Μηνύματα: 69
Λίγα λόγια για την ορεινή Ναυπατία
« στις: Ιανουάριος 18, 2013, 06:36:21 μμ »
Η ορεινή Ναυπακτία είναι από τις ομορφότερες περιοχές τόσο του νομού Αιτωλοακαρνανία όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας. Πανέμορφα δάση που αποτελούνται από βελανιδιές, έλατα, οξιές, πλατάνια και καστανιές κοσμούν το περιβάλλον.

Οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή προσφέρουν πιθανόν τις καλύτερες προυποθέσεις για την επιβίωση μεγάλων και μικρών ζώων, όπως αγριογούρουνα, ζαρκάδια, αλεπούδες, λύκους, λαγούς, σκίουρους, κουνάβια και αρκετά κόμη άλλα.
Τα πτηνά που μπορεί να συναντήσει κάποιος είναι οι πέρδικες, τα κοτσύφια, οι κίσσες, οι βλάχοκυαρίνες, οι φάσες,οι δρυοκολάπτες, και φυσικά βέβαια οι αετοί.

Στην Ορεινή Ναυπακτία υπάρχουν περίπου 60 μικρά χωριουδάκια, χτισμένα σε υψόμετρο από 600-1000μ.
Κάποια απο αυτά είναι η Τερψιθέα η οποία είναι ένα χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 800μ.

Η Ελατού ένα εξίσου όμορφο χωριό, χτισμένο ανάμεσα σε έλατα και καστανιές.

Η Άνω Χώρα, κεφαλοχώρι της Ορεινής Ναυπακτίας και ένα από τα πιο ανεπτυγμένα χωριά. Παλιότερα ήταν γνωστή με την ονομασία Λομποτίνα. Στον οικισμό αυτό λειτουργούν αρκετοί παραδοσιακοί ξενώνες.

Πριν την Άνω Χώρα με κατεύθυνση προς Κρυονέρια είναι η Λάλικα ένας μικρός οικισμός που υπάρχει ο ξενώνας που διατηρεί ο Φώντας Μίχος.

Η Αμπελακιώτισσα επίσης βρίσκεται 10χιλιόμετρα βόρεια της Άνω Χώρας. Εκεί υπάρχει το γνωστό μοναστήρι της Αμπελακιώτισσας που χτίστηκε το 1456 πάνω σε ένα λοφίσκο, όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας.


Σε απόσταση περίπου 33 χιλιόμετρα από τη Ναύπακτο, ακολουθώντας τη διαδρομή κατά μήκος του Μόρνου ποταμού και 2 χιλιόμετρα μετά από το χωριό Καταφύγιο τον Παράδεισο της Ορεινής Ναυπακτίας (αξίζει να σταματήσετε) υπάρχει το πανέμορφο σπήλαιο Δρακότρυπα με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Έχει εξερευνηθεί έκταση περίπου 1100μ σε μήκος διαδρόμων 500μ περίπου. Είναι ένα πραγματικό καλλιτέχνημα της φύσης με λίμνες, υπόγειο ενεργό ποτάμι και ένα πλήθος σταλακτιτών και σταλαγμιτών που δημιουργούν πανέμορφα σχέδια. Βέβαια το άσχημο της υπόθεσης είναι ότι είναι κλειστό και δεν μπορεί κάποιος να το θαυμάσει. Στο χωριό υπάρχει η δυνατότητα διανυκτέρευσης.

Ο Πλάτανος κεφαλοχώρι της Ορεινής Ναυπακτίας χτισμένος στην πλαγιά του όρους «Αλωνάκι» σε υψόμετρο 880μ. όπου υπάρχει ξενώνας που μπορεί να υποδεχθεί επισκέπτες.

Η Αράχοβα (καμμία σχέση με την Αράχωβα Βοιωτίας) είναι επίσης ένα από τα κεφαλοχώρια της Ορεινής Ναυπακτίας, είναι χτισμένη στην πλαγιά της «Κοκκινιάς» σε υψόμετρο 960μ και εκεί βρίσκεται το ανεξερεύνητο ακόμη και μοναδικό στην Ορεινή Ναυπακτία κάστρο.