Αποστολέας Θέμα: Διαδρομή για πολύ ψαγμένους!!  (Αναγνώστηκε 739 φορές)

village

  • Administrator
  • Member
  • *****
  • Μηνύματα: 67
Διαδρομή για πολύ ψαγμένους!!
« στις: Ιανουάριος 17, 2013, 06:30:11 μμ »

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Περνάμε την Ναύπακτο φτάνουμε στη Δάφνη(4 χλμ. ανατολικά της Ναυπάκτου)και ακολουθούμε τη διαδρομή μέσα από τα χωριά Καστράκι - Ευπάλιο - Φιλοθέη ή Γρηγορίτικα - Φιλοθέη.
Στο 210 χλμ. υπάρχει διακλάδωση στρίβουμε αριστερά και σε 6 χιλιόμετρα βρισκόμαστε στο ιστορικό Μοναστήρι Βαρνάκοβας. Βυζαντινό μοναστήρι, που χρησίμευε ως τόπος ταφής των Δεσποτών της Ηπείρου. Το ανατίναξε ο Κιουταχής το 1826 και το ανοικοδόμησε ο Καποδίστριας το 1831.
Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας στο 310 χλμ. φθάνουμε στη δεύτερη γέφυρα Μόρνου (γέφυρα Ρέρεσι). Στρίβοντας δεξιά οδηγούμαστε στο Κροκύλειο και στο φράγμα του Μόρνου. Στρίβοντας αριστερά οδηγούμαστε στο χωριό Λιμνίτσα (36 χλμ.).
Δρόμος αριστερά οδηγεί στα χωριά Κοκκινοχώρι (39 χλμ.), Χρύσοβο (41 χλμ.), Ασπριά (48 χλμ.), Κεντρική (54 χλμ.) και Καταφύγιο (56 χλμ.).Στο χωριό υπάρχει η δυνατότητα διανυκτέρευσης.Το φαγητό είναι πολύ καλό. Ζητήστε να σας φέρουν ντόπιο τυρί και αγοράστε άφοβα κρέας απο τους ντόπιους παραγωγούς.
Από τη Λιμνίτσα ο δρόμος προχωρεί βόρεια και στο 44ο χλμ. συναντάμε την Τερψιθέα, ένα ρουμελιώτικο χωριό κτισμένο αμφιθεατρικά σε ύψος 800 μ.
Στο 50ο χλμ. βόρεια είναι η Ελατού, ένα επίσης όμορφο χωριό ανάμεσα στα έλατα με υπέροχο ξενώνα, μαγευτική θέα, απόλυτη
γαλήνη και καθαρή ατμόσφαιρα. Είναι πραγματικά ένα υπέροχο χωριό κτισμένο ανάμεσα σε έλατα και καστανιές.
Δρόμος αριστερά οδηγεί στην Άνω Χώρα (63 χλμ.). Η Άνω Χώρα είναι ένα κεφαλοχώρι της Ναυπακτίας κτισμένο στους πρόποδες της οροσειράς «Σύρτα» σε υψόμετρο 990 μ., μέσα σε καστανιές και έλατα. Έχει χαρακτηριστεί τουριστικός τόπος και διαθέτει αγορά, υπηρεσίες, Κέντρο Υγείας και πανέμορφους ξενώνες. Το χωριό έχει κεντρικό υδραγωγείο, όμορφη πλατεία με μαρμάρινο σιντριβάνι, γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Το καλοκαίρι δέχεται πολλούς παραθεριστές, οργανώνονται διάφορες πολιτιστικές οργανώσεις καθώς και το ονομαστό παραδοσιακό πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής.
Από την Άνω Χώρα δέκα χιλιόμετρα βόρεια συναντάμε το χωριό Αμπελακιώτισσα, γνωστό από το ομώνυμο μοναστήρι. Το μοναστήρι κτίσθηκε το 1456 πάνω σε λοφίσκο ύψους 850 μ., όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Στο μοναστήρι Αμπελακιώτισσας φυλάσσεται το χέρι του Αγίου Πολυκάρπου και άλλα κειμήλια.
Μετά την Ελατού δίκτυο δασικών δρόμων οδηγεί στο Οροπέδιο Ομάλια ύψους 1.700 μέτρων. Από το σημείο αυτό δρόμοι μέσα στα έλατα οδηγούν στα χωριά Ελατόβρυση (72 χλμ.), Κρυονέρια (84 χλμ.) και Περδικόβρυση (87 χλμ.), που τους θερινούς μήνες γεμίζουν ζωή. Από την Περδικόβρυση υπάρχει αυτοκινητόδρομος προς Κλεπά (94 χλμ.), Αράχοβα ( 101 χλμ.).

Καλό ταξίδι!!