Αποστολέας Θέμα: Παλαιόπυργος  (Αναγνώστηκε 538 φορές)

village

  • Administrator
  • Member
  • *****
  • Μηνύματα: 67
Παλαιόπυργος
« στις: Ιανουάριος 22, 2013, 11:05:54 πμ »

Το χωριό Παλαιόπυργος απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από την Ναύπακτο. Είναι το πρώτο ορεινό χωριό που συναντάει κανείς βαδίζοντας την 24η Επαρχιακή οδό που συνδέει τη Ναύπακτο με τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας και σε υψόμετρο 720μ.
Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν (τα)Βελβίτσενα ή (τα)Βελβίτσαινα.
Ανήκει στο Δήμο Πυλήνης με έδρα το Σίμο ή (τη)Σίμη σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστριας" μαζί με άλλα 10 χωριά : Ανθόφυτο, Γάβρο, Δορβιτσιά, Ελευθέριανη, Μηλιά, Ποκίστα, Στράνωμα, Στύλια , Φαμίλα και το Σίμο(έδρα δήμου).
Μοναδικό φαινόμενο του χωριού αποτελεί ή ύπαρξη 17 εκκλησιών (μαζί με τα 'ξωκλήσια) μερικές από αυτές έχουν ιστορία αιώνων.
Ανεβείτε στον Άγιο Κωνσταντίνο (βελβιτσιά) σε υψόμετρο 1470μ. και δείτε από κοντά το μικρό ομώνυμο εκκλησάκι στην κορυφή του. Αν αγαπάτε την πεζοπορία και τις αναβάσεις αυτή είναι μια διαδρομή δύο ωρών περίπου που θα σας αφήσει τις καλύτερες αναμνήσεις. Αν βρεθείτε στην περιοχή την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου τότε θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε και την Θεία Λειτουργία που κάνουνε εκεί.

Περπατήστε στους δρόμους και τα σοκάκια του χωριού και ανακαλύψτε σε κάθε μαχαλά, σε κάθε γωνιά ή ματιά σας την ζωή ενός πραγματικά παραδοσιακού χωριού.