Καταφύγιο Ναυπακτίας
7 καλές συνήθειες που σε βλάπτουν
Λεπτομέρειες- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013 11:36
Κάνεις ντους κάθε ημέρα, ξεπλένεις τα δόντια σου καλά, κοιμάσαι τουλάχιστον οκτώ ώρες συνεχόμενα και θεωρείς ότι όλα συμβάλλουν στο να διατηρείς την υγεία σου.
Κι όμως αυτές κι άλλες καθημερινές συνήθειες που θεωρείς ευεργετικές, αντίθετα με τα όσα πιστεύεις, μερικές φορές βλάπτουν την υγεία σου.
Πως μπορεί η καθημερινή ρουτίνα να επηρεάσει την υγεία;
Γνωρίζεις ότι τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια γερνούν την επιδερμίδα σου και βλάπτουν όπως επίσης ξέρεις ότι πρέπει να αποφεύγεις το γρήγορο φαγητό για να διατηρείς κορμί φιδίσιο και υγεία τούρμπο. Σε αυτήν την κατεύθυνση προσπαθείς να ακολουθείς κατά γράμμα τους κανόνες της υγιεινής και τον τρόπο ζωής που θα σε βοηθήσει να είσαι απόλυτα υγιής, καθαρή και να έχεις δερματάκι νεανικό. Ωστόσο να έχεις στο μυαλό σου πως παν μέτρο άριστο.
Όπως αποδεικνύει νέα έρευνα πολλές φαινομενικά καλές συνήθειες μπορούν να γυρίσουν μπούμερανγκ και να βλάψουν την υγεία σου. Ποιες είναι όμως οι επτά καθημερινές «αμαρτίες» και τι μπορείς να κάνεις για να τις διορθώσεις;
1. Ντους κάθε ημέρα
Η χρήση ζεστού νερού σε συνδυασμό με τα σκληρά σαπούνια αφαιρεί τη φυσική λιπαρότητα του δέρματος. Η ξηρότητα, το ξεφλούδισμα και μολύνσεις της επιδερμίδας σου μπορεί να είναι αποτέλεσμα των συχνών καθημερινών ντους με ζεστό νερό. Το καυτό νερό όσο χαλαρωτικό κι αν είναι κάνει κακό στο δέρμα σου.
Αν τρομοκρατείσαι στην ιδέα και μόνο να μείνεις άπλυτη για ένα ολόκληρο 24ωρο, υπάρχει και εναλλακτική λύση! Μπορείς να κάνεις μπάνιο με δροσερό ή χλιαρό νερό. Αν επίσης έχεις ξηρό δέρμα χρησιμοποίησε καθαριστικό που δεν έχει ως βάση του το σαπούνι.
2. Ύπνος για τουλάχιστον 8 ώρες
Ένας γρήγορος υπνάκος μπορεί να αποδειχτεί εξίσου ευεργετικός με μια επιπλέον ώρα νυχτερινού ύπνου. Οι σημερινοί ρυθμοί ζωής είναι τέτοιοι ώστε ακόμη και ο κατακερματισμένος ύπνος να είναι, αντίθετα με όσα πίστευες, πραγματικά ωφέλιμος.
Ξέχνα λοιπόν τις συμβουλές για συνεχόμενο οκτάωρο ύπνου. Αποτελούν μονάχα μια σύγχρονη σύμβαση. Μάλιστα στην πραγματικότητα, ο συνεχόμενος ύπνος σου αφήνει μεγαλύτερο αίσθημα κούρασης.
Άλλωστε εκατοντάδες χρόνια πριν η κατάτμηση του καθημερινού ύπνου ήταν σύνηθες φαινόμενο. Η σύγχρονη αντίληψη ότι το ξύπνημα στη μέση της νύχτας είναι «κακό πράγμα» μπορεί πραγματικά να είναι καταστρεπτική για την ποιότητα του ύπνου σου.
Αν για παράδειγμα ξυπνάς στις τρεις τα ξημερώματα μην πιέζεις τον εαυτό σου να κοιμηθεί. Προσπάθησε να χαλαρώσεις, απασχόλησε το μυαλό σου με κάτι άλλο όπως για παράδειγμα να συνεχίσεις το παζλ που άφησες στη μέση ή να διαβάσεις το βιβλίο που πρόσφατα αγόρασες αλλά δεν κατάφερες να ξεκινήσεις. Μπορείς επίσης να κάνεις ένα χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέραια έλαια ή ακόμη και να μαγειρέψεις. Όταν ο οργανισμός σου νιώσει την ανάγκη του ύπνου το σίγουρο είναι πως θα το αντιληφθείς.
3. Καλό ξέπλυμα μετά το βούρτσισμα των δοντιών
Από μικρή η μητέρα σου σε ζάλιζε να ξεπλένεις καλά τα δόντια σου μετά το βούρτσισμα υπό τον φόβο μη καταπιείς το φθόριο που περιέχει η οδοντόκρεμα. Δεν ήταν όμως μόνο οι παραινέσεις της που σε έκαναν να αποβάλεις κάθε ίχνος οδοντόκρεμας αλλά και η απαίσια γεύση της.
Ίσως όμως έφτασε η ώρα να σταματήσεις να κάνεις τόσες πλύσεις διότι αυτόματα μειώνεις τα οφέλη του βουρτσίσματος.
* Προσπάθησε επίσης να μην πίνεις υγρά για τουλάχιστον μισή ώρα μετά το βούρτσισμα. Αφήνει μια περίεργη αίσθηση στην αρχή αλλά σύντομα θα συνηθίσεις.
* Σταμάτα να βρέχεις την οδοντόβουρτσα πριν το βούρτσισμα για δημιουργηθεί πλούσιος αφρός. Η τακτική σου αυτή μετριάζει κάθε ευεργετική επίδραση της οδοντόπαστας. Υπάρχει άφθονο σάλιο στο στόμα σου οπότε δε χρειάζεται και η προσθήκη νερού.
* Μην καθαρίζεις τα δόντια σου αμέσως μετά το φαγητό. Περίμενε τουλάχιστον μισή ώρα καθώς τα λιπαρά τρόφιμα και τα σάκχαρα αποδυναμώνουν προσωρινά το προστατευτικό σμάλτο των δοντιών. Όταν καθαρίζεις τα δόντια σου αμέσως μετά από κάθε γεύμα στην πραγματικότητα αυτό που πετυχαίνεις είναι να απομακρύνεις το φυσικό σμάλτο των δοντιών. Η καλύτερη τακτική είναι να πλένεις τα δόντια σου πριν από κάθε γεύμα και στη συνέχεια να κάνεις πλύσεις με στοματικό διάλυμα.
4. Κάθεσαι στην λεκάνη της τουαλέτας;
Οι σύγχρονες τουαλέτες μπορεί να είναι πολύ πιο βολικές και ωραίες αισθητικά απ΄ ότι οι παλαιότερες, όπως για παράδειγμα οι λεγόμενες τούρκικες τουαλέτες, όμως δεν είναι το ίδιο καλές για την υγεία σου!
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από ισραηλινούς επιστήμονες στο περιοδικό παθήσεις του πεπτικού συστήματος και επιστημών αποκάλυψε ότι η σύγχρονη λεκάνη τουαλέτας δεν σε βοηθά να λάβεις σωστή στάση για την εκκένωση με αποτέλεσμα αυτή να γίνεται πραγματικό μαρτύριο ιδιαίτερα αν υποφέρεις από αιμορροΐδες, εκκολπωμάτωση και πρήξιμο στο έντερο.
Αν έχεις λοιπόν παρόμοια προβλήματα μπορείς να τοποθετήσεις κάποιο αντικείμενο ύψους έξι περίπου εκατοστών, όπως για παράδειγμα ένα σκαμπό που θα σε βοηθήσει να λάβεις μια πιο φυσιολογική στάση και θα διευκολύνει την διαδικασία της εκκένωσης.
5. Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά
Οι δουλειές του σπιτιού βλάπτουν την υγεία σου σύμφωνα με επιστημονικά τεκμήρια. Αμερικάνοι επιστήμονες μελέτησαν 100 εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες και διαπίστωσαν πως όσοι αναλάμβαναν περισσότερες ευθύνες παρουσίαζαν υψηλότερη αρτηριακή πίεση σε σχέση με όσους άφηναν τις εργασίες στους συνεργάτες τους. Το ίδιο και σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό ισχύει και στην περίπτωση των εργασιών του σπιτιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας όσοι αφήνουν τις δουλειές του σπιτιού στον συγκάτοικο τους είναι πιο υγιείς.
6. Αναπνοή από το στήθος
Στο στάδιο της βρεφικής ηλικίας ανέπνεες από την κοιλιά ενώ καθώς μεγάλωνες στο παιχνίδι έμπαινε σταδιακά και το στήθος, κάτι που δεν είναι απόλυτα υγιές. Ο αέρας που εισπνέεις πρέπει να πηγαίνει πρώτα στην κοιλιά και όχι στο στήθος. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι να εκπαιδεύσεις το σώμα σου να αναπνέει σωστά.
Για να καταλάβεις πως είναι ο σωστός τρόπος αναπνοής, το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να παρατηρήσεις ένα μωρό. Δοκίμασε να αναπνεύσεις σιγά σιγά από το στόμα και να γεμίσεις την κοιλιά σου και μετά τους πνεύμονες με αέρα. Μετά κράτα την αναπνοή σου και μετά άρχισε να εκπνέεις σιγά σιγά.
Η αναπνοή πρέπει να είναι κανονική και ρυθμική με 12 έως 20 εισπνοές το λεπτό και μια μικρή παύση ανάμεσα στην εισπνοή και εκπνοή.
Μερικά μόνο λεπτά άσκησης την ημέρα έχουν θεαματικά αποτελέσματα ενώ καταπολεμάς άγχος, πονοκεφάλους και αναπνευστικές δυσλειτουργίες.
7. Χαλάρωση μετά το δείπνο
Μετά από μια κουραστική ημέρα μπαίνεις στο σπίτι, τρως κάτι γρήγορο, χαλαρώνεις στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση για μια με δύο ώρες και στη συνέχεια «σέρνεσαι» μέχρι το κρεβάτι.
Εάν φας λίγο πριν κοιμηθείς δίχως να κάνεις κάποια άλλη δραστηριότητα, η τροφή δεν πρόκειται να σου προσθέσει ενέργεια αλλά λίπος. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τρως στις 8 ή και 9 το βράδυ.
Αν πάλι οι ρυθμοί της καθημερινότητάς σου είναι τέτοιοι που δεν σου επιτρέπουν να φας μέχρι αργά το απόγευμα καλό θα ήταν να βάλεις μέσα στο πρόγραμμά σου το 20λεπτο ή μισάωρο βραδινό περπάτημα.
Να προτιμάς εναλλακτικά ένα καλό πρωινό. Θα σε οπλίσει με την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεσαι κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ μέχρι το βράδυ θα έχεις κάψει τις θερμίδες που κατανάλωσες.
Το κλειδί πάντως για να μην πάρεις βάρος είναι η κατανάλωση μικρών και τακτικών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρα