Ειδήσεις ενημέρωση πληροφορίες αντικειμενικότητα

Ακολούθησέ μας  

Facebook page
   

Διαβάστε Ακόμα  

Θέματα της επικαιρότητας
   

Δημοφιλή Άρθρα

   
ΠΡΟΣΟΧΗ!
  • There was a problem loading image Z.

Καταφύγιο Ναυπακτίας

Mην πετάξεις τη στάχτη από το τζάκι

Λεπτομέρειες

Πολλοί θα ζεσταθούν φέτος με τζάκι ή ξυλόσομπες. Βρήκαμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τις χρήσεις της… “άχρηστης” στάχτης.
Είναι πολύ ευχάριστο να ζεσταινόμαστε το χειμώνα από την φωτιά, με μια ξυλόσομπα ή τζάκι!
Από αυτή τη φυσική ζέστη φωτίζεται το σπίτι, ψήνεται το φαγητό, στεγνώνονται τα ρούχα, ζεσταίνεται το νερό, και φυσικά μένει στο τέλος η πολύτιμη στάχτη!
Δεν πετάμε την στάχτη, δεν είναι καθόλου άχρηστη ή…
σκουπίδι.
Συνεχίζουμε να την χρησιμοποιούμε, όπως έκαναν και παλιά και αυτό μας κάνει να νοιώθουμε απερίγραπτη χαρά!
Η στάχτη από ξύλα είναι η σκόνη που έμεινε από την καύση τους . Ξύλα εννοούμε μόνο φυσικά, όχι με βαφές, κόλες ή επεξεργασμένα. Πρέπει να προσέχουμε να μην πετάμε μέσα στην φωτιά πλαστικά, αποτσίγαρα, ή οτιδήποτε άλλο σκουπίδι που μπορεί να μολύνει την στάχτη. Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς και μετά την συλλέγουμε. Από την στάχτη ξεχωρίζουμε την άσπρη στάχτη που έχει μείνει πάνω-πάνω από τα καρβουνάκια και την αποθηκεύουμε σε ένα μεταλλικό δοχείο με καπάκι. Τα καρβουνάκια τα κρατάμε σε άλλο δοχείο. Δεν πετάμε τίποτα, γιατί όλα χρειάζονται!
Πάμε τώρα να αναλύσουμε τι περιέχει η στάχτη και είναι τόσο πολύτιμη!
Η στάχτη περιέχει κυρίως ανθρακικό ασβέστιο από 25% έως 45%(το οποίο είναι ένα ανόργανο αλάτι με χημικό τύπο CaCO3.), λιγότερο από 10 % περιέχει Κάλιο (Κ), και λιγότερο από 1% φωσφορικό άλας. Υπάρχουν ιχνοστοιχεία σιδήρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου, χαλκού και μερικά βαρέα μέταλλα (όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, το νικέλιο και το χρώμιο). Δεν περιέχει άζωτο. Ωστόσο αυτοί οι αριθμοί ποικίλλουν ανάλογα με την θερμοκρασία καύσης των ξύλων. Η καύση επηρεάζει πολύ τη σύνθεση και την ποσότητά της στάχτης, και κατά συνέπεια υψηλότερη θερμοκρασία μειώνει την απόδοση της στάχτης. Οπότε για καλύτερη ποιότητα στάχτης η χαμηλή θερμοκρασία είναι ιδανικότερη. Σκληρά ξύλα συνήθως παράγουν περισσότερη στάχτη από τα μαλακά, όπως των κωνοφόρων και ο φλοιός και τα φύλλα παράγουν γενικά πιο πολύ στάχτη από το εσωτερικό ξυλωδών τμημάτων του δέντρου. Κατά μέσο όρο, η καύση των ξύλων δίνει περίπου 6-10% στάχτες.
Παρακάτω θα αναλύσουμε τις χρήσεις της στάχτης, για να μπορούμε να γνωρίζουμε πώς να την χρησιμοποιήσουμε!

Χρήσεις της στάχτης

1. Μπορούμε να φτιάξουμε αλισίβα, απλά βράζουμε 2 με 3 κουταλάκια στάχτη σε 1 μπρίκι με νερό και μετά την σουρώνουμε με ένα φίλτρο του καφέ. Είναι το καλύτερο απορρυπαντικό γενικής χρήσης, καθαρίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει ρούχα, πατώματα, τζάμια, ασημικά, πιάτα, σκουριές που έχουν ποτίσει στα μάρμαρα, κα.

2. Βουτάμε ένα υγρό πανί σε στάχτη ή σε αλισίβα και: καθαρίζει τις γυάλινες πόρτες από το τζάκι. Τρίβουμε τα τζάμια με ένα υγρό σφουγγάρι βουτηγμένο στη στάχτη. Μια πάστα από στάχτη και νερό μπορεί να αφαιρέσει τους λεκέδες από τα έπιπλα.

3. Αν θέλουμε να φύγει γρήγορα ένας λεκές από τα ρούχα την στιγμή που έγινε, βάζουμε πάνω του λίγη στάχτη και μετά από πέντε λεπτά τον τρίβουμε με ψίχα ψωμιού.

4. Η στάχτη χρησιμοποιείται για να διώξουμε τις άσχημες οσμές. Απλά την βάζουμε πάνω σε οτιδήποτε μυρίζει άσχημα. Πχ. Σε παλιές τουαλέτες, τουαλέτα της γάτας.

5. Για να ξεμυρίσει το ψυγείο μας βάζουμε μέσα ένα πιάτο με καρβουνόσκονη (από ξυλοκάρβουνο), και την ανανεώνουμε μέχρις ότου φύγει κάθε μυρωδιά.

6. Χρησιμοποιείται και στο πλύσιμο των δοντιών.

7. Μπορούμε να λουστούμε πολύ φυσικά με την αλισίβα, και να χρησιμοποιήσουμε ξύδι στο ξέβγαλμα, αυτό ευνοεί περισσότερο το λιπαρό μαλλί.

8. Την αλισίβα την χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας σε πολλά γλυκά και φαγητά, όπως στην παρασκευή μουσταλευριάς, στα μελομακάρονα, στο ψωμί. Εκτός από την υπέροχη γεύση και την βελούδινη υφή που δίνει στα φαγητά μας καθαρίζει το έντερο από τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Το ψωμί γίνεται πιο αφράτο και το βοηθά να μην τρίβεται.

9. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η στάχτη του ξύλου έχει χρησιμοποιηθεί στη γεωργία, δεδομένου ότι ανακυκλώνει τα θρεπτικά συστατικά πίσω στην γη. Η στάχτη χρησιμοποιείται και ως λίπασμα, αλλά δεν περιέχει άζωτο. Επίσης δεσμεύεται διοξείδιο του άνθρακα από τους μικροοργανισμούς μέσα στο χώμα η ανάπτυξη των οποίων ενισχύεται από τη στάχτη και η γη γίνεται πιο εύφορη. Λόγω της παρουσίας του ανθρακικού ασβεστίου εξουδετερώνεται η οξύτητα του εδάφους, αυξάνοντας το pH του και αυξάνει την δραστηριότητα των βακτηρίων του εδάφους. Η αύξηση της αλκαλικότητας του εδάφους επηρεάζει την θρέψη των φυτών. Θρεπτικές ουσίες είναι πιο εύκολα διαθέσιμες στα φυτά, όταν το έδαφος είναι ελαφρώς όξινο. Αλλά επειδή αυξάνεται πολύ το pH του εδάφους με την προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να κάνει κακό παρά καλό. Η στάχτη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε φυτά που αγαπάνε όξινα εδάφη, όπως είναι οι πατάτες, τα βατόμουρα. Είναι καλο να χρησιμοποιείται με φειδώ και γίνεται τακτικά έλεγχος του PH του εδάφους.

10. Δυναμώνει τα φυτά που αγαπούν το ασβέστιο, όπως είναι οι ντομάτες, τα αμπέλια, οι φασολιές, το σπανάκι, ο αρακάς, τα αβοκάντο, τα σκόρδα κα. Ακόμα ευδοκιμούν και οι τριανταφυλλιές. Μπορούμε να προσθέσουμε 1 / 4 φλιτζανιού σε κάθε λάκκο κατά τη φύτευση.

11. Μια κουταλιά στάχτη ανά 1000 λίτρα νερό δυναμώνει υδρόβια φυτά.

12. Βοηθάει τα φυτά να μην παγώσουν τον χειμώνα αν ρίξουμε πάνω τους μια στρώση από στάχτες.

13. Απωθεί ζώα, τίποτα δεν πλησιάζει την στάχτη! Με την στάχτη απομακρύνονται από τον κήπο διάφορα έντομα και παράσιτα όπως γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια κα.

14. Διώχνει τα μυρμήγκια αν ρίξουμε λίγη στάχτη στην μυρμηγκοφωλιά τους. Δεν μπορούν να μεταφέρουν την στάχτη όποτε θα αλλάξουν φώλια!

15. Σκορπίζουμε στάχτη στις γωνίες και στα σκοτεινά σημεία της αποθήκης μας ή του σπιτιού μας. Όσο υπάρχει στάχτη δεν θα πλησιάζουν ποντίκια, κατσαρίδες, έντομα.

16. Απωθεί τις ψείρες (στο τριχωτό της κεφαλής), τους ψύλλους και τα τσιμπούρια από τα κατοικίδια ζώα. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα μίγμα στάχτης μαζί με ξύδι ώστε να γίνει μια πηχτή λάσπη και να την αλείψουμε στο τριχωτό.

 

17. Απωθεί τον σκόρο. Μπορούμε να ρίξουμε στάχτη στα ρούχα μας και μετά να τα αποθηκεύσουμε και όταν θα θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε απλά τα τινάζουμε. Μπορούν έτσι να μείνουν αρκετά χρόνια χωρίς να πάθουν τίποτα απολύτως.

18. Η ποτάσα (Υδροξείδιο του καλίου, ΚΟΗ) μπορεί να παραχθεί από στάχτη και αποσταγμένο νερό, η οποία με τη σειρά της μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή σαπουνιού. Η διαδικασία είναι λίγο πολύπλοκη και χρονοβόρα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί η ποτάσα είναι καυστική.

19. Χρησιμοποιείται στα αιώνια αυγά, τα οποία είναι κονσερβοποιημένα αυγά που φτιάχνουν στην Ανατολή και χρησιμοποιούνται στην κουζίνα τους. Τα αυγά μπορούν να διατηρηθούν με μείγμα πηλού, στάχτης, αλάτι, ασβέστη, και φλοιού του ρυζιού για αρκετές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες, ανάλογα με τη μέθοδο της επεξεργασίας.

20. Η σόδα (Ανθρακικό νάτριο Na2CO3, σόδα πλυσίματος) μπορεί να παραχθεί από την στάχτη. Η σόδα είναι γνωστή για την καθημερινή χρήση της ως αποσκληρυντικό του νερού.
Na2SO4 + CaCO3 + 2 C → Na2CO3 + 2 CO2 + CaS
Η σόδα παράγεται από βράσιμο του μίγματος στάχτης και νερού, και στη συνέχεια συλλέγεται όταν το νερό εξατμιστεί.

21. Η στάχτη λιώνει τον πάγο επειδή περιέχει αλάτι. Είναι λίγο πιο από το αλάτι ή άλλες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας.

22. Φίλτρο
Τα κάρβουνα που μένουν από την καύση (τα μαύρα κομμάτια, όχι η γκρι / λευκή στάχτη) μπορούμε να τα χτυπήσουμε με ένα σφυρί και στη συνέχεια να τα αλέσουμε με ένα γουδοχέρι ή μπλέντερ και να πάρουμε μια λεπτή σκόνη. Η σκόνη αυτή από τα κάρβουνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φίλτρο.

23. Χρησιμοποιείται για να φιλτράρουμε το κρασί μας αν μας βρήκε λίγο θολό.

24. Αν το νερό πηγής μας έχει σκουλήκια ή κυπρίνους μπορούμε να το φιλτράρουμε την στάχτη και παίρνουμε ένα πεντακάθαρο νερό.

25. Αφύγρανση
Κομμάτια από άνθρακα (κάρβουνο) τοποθετούνται σε μεταλλικά δοχεία με τρύπες και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση υγρασίας σε μέρη όπως τα ντουλάπια, τα υπόγεια, κάτω από τους νεροχύτες κλπ.

26. Σβήνουμε τη φωτιά , πολύ εύκολα και γρήγορα πετώντας στάχτη πάνω της.

27. Τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν για την συντήρηση των σπόρων όπως των φασολιών μεγάλα πήλινα δοχεία που από πάνω τα κάλυπταν με παχύ στρώμα από στάχτη. Αυτό βοηθούσε να μην τα φάνε τα σκαθάρια. Μία μελέτη στη Νιγηρία δείχνει ότι η στάχτη ξύλου αφυδατώνει τους σπόρους και τους καθιστά λιγότερο επιρρεπή σε μόλυνση.

28. Χρησιμοποιείται σε πληγές για να σκοτώσει κάθε μικρόβιο και να γίνει η επούλωση πολύ γρήγορα. Διαλύουμε λίγο χειροποίητο σαπούνι μέσα στην αλισίβα και πλένουμε με αυτό την πληγή χωρίς να την ξεπλύνουμε μετά.

29. Ψυγείο χωρίς ηλεκτρικό. Μπορούμε να διατηρήσουμε φρούτα και λαχανικά χωρίς να πάθουν τίποτα για πολλές μέρες έως και χρόνια! Σκάβουμε έναν λάκκο, τον γεμίζουμε με στάχτη τοποθετούμε τα λαχανικά έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο αλλά ούτε και με το χώμα. Σκεπάστε τον λάκκο με ,ένα ξύλο και τα αφήνουμε.

30. Παλιά για να διατηρήσουν την πυτιά, την βάζανε μέσα σε ένα κέρατο, το γεμίζανε με στάχτη, το σφραγίζανε με λάσπη και κρεμούσανε σε ένα δέντρο. Το αφήνανε εκεί για χρόνια χωρίς να πάθει τίποτα απολύτως η πυτιά.

Σίγουρα θα υπάρχουν και αλλες χρήσεις που δεν ανακάλυψα ακόμα!!!

Πηγή

   

Ενδιαφέροντα Θέματα

Ποιοί Βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας ψήφισαν όχι στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2024
ΝΔ: Κώστας Καραγκούνης, Μάριος Σαλμάς ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Χρ. Στάρακα (Απουσα)  
Το τραγούδι της Ουκρανίας μιλάει για τη Μητέρα Τερέζα και την Παναγία. Eurovision 2024
Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2024
Το ντουέτο των Jerry Heil και Alyona Alyona θα εκπροσωπήσει την Ουκρανία στον διαγωνισμό... Read More...
Καταβάλλεται το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών σε 4.000 δικαιούχους
Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020
Την έναρξη καταβολής του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών σε 4.000... Read More...
Βιβλιοπωλείο στον Καναδά φιλοξενεί αδέσποτες γάτες και οι πελάτες μπορούν να τις υιοθετήσουν (Φωτογραφίες)
Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2020
Αν θα αποφασίζατε κάποια μέρα να υιοθετήσετε ένα μικρό γατάκι, οι πρώτες σας... Read More...
Επίδομα παιδιού- Α21: Μέχρι πότε θα γίνονται δεκτές νέες αιτήσεις
Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018
Την Τρίτη 27 Νοεμβρίου, ο ΟΠΕΚΑ πλήρωσε την 5η δόση από το επίδομα σε 878.290... Read More...
Οι Φιλόζωοι εθελοντές Ναυπάκτου καταγγέλλουν το δήμο και ζητούν βοήθεια
Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018
Βαρύτατες καταγγελίες κατά του δήμου Ναυπακτίας διατυπώνουν οι Φιλόζωοι... Read More...
   

Πιθανόν να σας ξέφυγαν

Θυμάστε το άθλιο κομμάτι στον Γαύρο που μας ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια.\r\nΕπ...
\r\nΕκτός από άσθμα ή αλλεργίες, η οικιακή σκόνη μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήμ...
\r\n\r\n\r\n\r\nΔΕΛΤΙΟΤΥΠΟΥ\r\n \r\nΠαρασκευή 17 Ιουλίου 2015\r\n \r\nΜέτρα προστασίας όταν η φωτ...
\r\nΗ Αδελφότητα των Απανταχού Καταφυγιωτών σας προσκαλεί την Κυριακή 23/02/20 το μεση...
Δωρεάν εκδηλώσεις, παραστάσεις, θέατρα, μουσικές βραδιές και πολλά άλλα συνθέτουν...
Εδώ και κάποια χρόνια αρκετοί χωριανοί - δημότες, και για δικούς του λόγους ο καθέν...
 \r\nΣτην ηλεκτρονική πλατφόρμα της «Διαύγειας» έχει αναρτηθεί από την Τετάρτη... (09...
Ακούστε τον Πρόεδρο να μιλά, έχει πολύ ενδιαφέρον \r\n{youtube}yraCtUo9N6E{/youtube}...
Ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας Ασπριάς συγκαλεί γενική συνέλευση με τους κα...
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαϊο...
Αναρμόδιο το Μητροπολιτικό Συμβούλιο της Μητροπόλεως Ναυπάκτου, για τον καταλογι...
\r\n\r\nΣύμφωνα με την απόφαση  Α2γ/οικ.43080 που αναρτήθηκε στις 9/6/2016  το περιφερειακό ...
\r\n{youtube}BHfTssntpk4{/youtube}...
Για την παράταξη του Βασίλη Γκίζα: \r\nΑπό τη Ναύπακτο: Θωμάς Κοτρωνιάς, Σωκράτης Πα...
 \r\n \r\n\r\n \r\n \r\n     Ανακοίνωση εξέδωσε η ΔΕΥΑΝ αναφορικά με τα χρέη που οφείλοντα...
\r\n\r\nΤην πρωτοχρονιάτικη πίτα του 1015 στην αίθουσα Μύθος έκοψαν οι Καταφυγιώτες τη...
\r\n\r\nΟύτε ένας από τους 900.000 ανέργους που έχουν συμπληρώσει περισσότερους από 12 ...
   

Για γέλια ή για κλάματα! (Μόνο για εγγεγραμένα μέλη)

   

Translate  

Greek Armenian Dutch English French German Italian
   

Facebook Like  

   

Καταφυγιώτικα Νέα  

Το έγραψε 05/02/2024, 08:54 ο/η ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
kopi-protoxroniatikis-pitas-2024 ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2024           Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 20:00 μ.μ. ΚΗΠΟΣ Grill,.............
Το έγραψε 26/11/2023, 10:59 ο/η ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
i-nea-synthesi-tou-d-s-tis-adelfotitas-apantaxoy-katafygiotonΤο νέο Δ.Σ. απαρτίζεται από τους: Αθανάσιος Ιωαν. Ζορμπας Νάσιου Σοφια Νασιος Σπύρος Παπαησαιου.............
Το έγραψε 12/05/2020, 07:25 ο/η ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ypograftike-meleti-gia-tin-arsi-epikindynotitas-stin-e-o-23-stin-perioxi-amoranitika-vraxia «Εστιάζουμε στο πρόβλημα, εξετάζουμε τις πιθανές λύσεις και καταλήγουμε στη βέλτιστη προκειμένου να.............
Το έγραψε 30/03/2020, 08:16 ο/η ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
menoume-spiti-kai-den-pame-sto-katafygio «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ», Πειθαρχώντας στις οδηγίες της Πολιτείας, με θετική σκέψη,.............
Το έγραψε 15/02/2020, 10:24 ο/η Αναγνώστης
2020-etisios-xoros-ton-apantaxoy-katafygioton-nafpaktias-stin-athina Η Αδελφότητα των Απανταχού Καταφυγιωτών σας προσκαλεί την Κυριακή 23/02/20 το μεσημέρι στο ετήσιο.............
Το έγραψε 01/10/2019, 11:13 ο/η Αναγνώστης
xeimonada-2019Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία στο Καταφύγιο η γιορτή με την ονομασία.............
Το έγραψε 23/09/2019, 10:30 ο/η Αναγνώστης
enarksi-apostaktikis-periodou-oinopnevmatopoion-2019-2020Έναρξη αποστακτικής περιόδου οινοπνευματοποιών 2019 – 2020 Δείτε το σχετικό έγγραφο εδώ..............
   
© www.katafigio-amorani.gr 2006 - 2019