Άρθρα
Η ιστορία των νερόμυλων στο Καταφύγιο Ναυπακτίας
Λεπτομέρειες- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2015 07:59
Στο Καταφύγιο Ναυπακτίας λειτουργούσαν 7 χειροκίνητοι αλευρόμυλοι. Οι φήμες αναφέρουν ότι υπήρχε και όγδοος νερόμυλος του Γιάννη Δενδραμή εάν κάποιος γνωρίζει περισσότερα ας μας ενημερώσει.
Παρά το γεγονός ότι δεν παρουσιάζουν τεχνολογικό μηχανισμό συνεχίζουν να γοητεύουν με την απλοϊκότητα τους ακόμα και σήμερα. Η συνεχής ροή του νερού, η κίνηση, η ορμή και το κελάρυσμα του σε συνδυασμό με την πλούσια βλάστηση της περιοχής συνέθεταν ένα μαγευτικό τοπίο.
Για να δούμε τώρα που βρίσκονταν όλοι αυτοί οι νερόμυλοι.
1. Ο πρώτος ήταν στο πουρί ιδιοκτησίας της εκκλησίας (ο οποίος διατηρείται) και λειτουργούσε μόνο τον χειμώνα.
2. Ο δεύτερος με την επωνυμία "ο κείθε μύλος" ιδιοκτησία της εκκλησίας βρισκόταν στην θέση Λούζα (ανάμεσα σε μύλο Γεωργόπουλου και φονιόρεμα) λειτουργούσε το καλοκαίρι .
3. Ο τρίτος του Ζαχαρή (Γιάννη. Ζαχαρόπουλου) στη θέση Μηλιά εντός του χωριού είναι γνωστός και ως "μύλος της Φιλομένης" λειτουργούσε μόνο χειμώνα με νερό από το ρέμα Κουτρουμπή.
4. Ο τέταρτος που είχε και ντριστίλα του (Δ. Θεοδωρόπουλου) Θοδωρομήτρου λειτουργούσε στο ρέμα του χωριού πάνω από την Φοντάνα λειτουργούσε μόνο χειμώνα με νερό από ρέμα Κουτρουμπή.
5. Ο πέμπτος του Κάρπου Γεωργόπουλου (ο οποίος διατηρείται) στην θέση Ταράτσες λειτουργούσε όλο τον χρόνο παίρνοντας νερό από το ποτάμι του χωριού. Τα τελευταία χρόνια ο μύλος άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς με ιδιοκτήτη μη έχοντας ρίζες από το Καταφύγιο.
6. Ο έκτος ανήκε στον Γιάννη Κογιώνη στην θέση φονιόρεμα λειτουργούσε όλο το χρόνο παίρνοντας νερό από το ποτάμι του χωριού.
7. Ο έβδομος ανήκε στον (Δ. Μανέλα) Μήτρο Μανέλα είχε ντριστίλα και νερό έπαιρνε από τις πλούσιες πηγές κάτω από τα αμορανίτικα βράχια στην θέση Συκιές , λειτουργούσε όλο το χρόνο.
Για όσους δεν γνωρίζουν η ντριστίλα ήταν λακούβα που είχε σχήμα χωνιού με βάθος 1,80 εκατοστά με κυκλικό άνοιγμα 1,80 εκατοστά και με πυθμένα 0,10 εκατοστά. Τα τοιχώματα της ήταν ξύλινα και φτιαχνόταν κάτω από την κάλανη (ξύλινο βαρέλι νερού) και η χρησιμότητά της ήταν να μπαίνουν σε αυτή τα χοντρά υφάσματα, ώστε με τη δίνη του νερού να επιτυγχάνεται το νεροτρίβισμα (αναμάλλιασμα).
Βέβαια σήμερα έχουν πέσει όλοι εκτός από δύο.Τον τελευταίο καιρό έγινε μια συλλογική προσπάθεια που στοίχισε λίγα χρήματα και λειτούργησε ξανά ο μύλος στο Πουρί. Βέβαια να σημειωθεί ότι και αυτός είναι εγκαταλειμμένος.
Τουλάχιστον για πάνω από είκοσι χρόνια υπήρξαν κοινοτικά προγράμμτα και για ανάπλαση μνημείων Πολιτισμού, δυστυχώς όμως η αδιαφορία και για αυτό κυριάρχησε. Υπεύθυνοι είναι αυτοί που άσκησαν εξουσία τα τελευταία 25 χρόνια και καλό να κάνουν την αυτοκριτική τους γιατί οι ευθύνες τους για το μηδέν έργο σε θέματα μνημείων πολιτισμού είναι τεράστιες.