Άρθρα
Πάσχα στα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας
Λεπτομέρειες- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 12:30
Η περίοδος των πασχαλινών εορτών πλησιάζει κι όλο και ξεκινάμε να κάνουμε σχέδια ώστε να φύγουμε από το αστικό χάος και να περάσουμε τις Άγιες μέρες του Πάσχα οικογενειακά. Το Πάσχα στο χωριό δεν συγκρίνεται ούτε με τα Χριστούγεννα ούτε με το καλοκαίρι.
Γιατί, λοιπόν, να κάνουμε Πάσχα στο χωριό;
Κατ’ αρχάς το Πάσχα συμπίπτει με τoν ερχομό της άνοιξης. Η ελληνική επαρχία έχει βαφτεί με τα καλύτερα χρώματα και ο καιρός δίνει πολλές ευκαιρίες να οργανώσουμε εξορμήσεις σε δάση, ποτάμια ή απλώς να απολαύσουμε τον καφέ μας στη σκιά του πλάτανου στην πλατεία του χωριού. Πάσχα σημαίνει οικογενειακή ατμόσφαιρα. Σημαίνει παραδοσιακά έθιμα. Και ποιο είναι το ιδανικότερο μέρος για να τα ζήσουμε όλα αυτά, αν όχι το παλιό καλό ελληνικό χωριό;
Δημιουργείται μια ευκαιρία για να επιστρέψουμε στις ρίζες μας. Να γυρίσουμε για λίγο στον τόπο καταγωγής των παππούδων, των πατεράδων μας, να περπατήσουμε στα μονοπάτια και να θυμηθούμε πώς είναι να βγαίνεις από την πόρτα σου και να σε καλημερίζει ένα ολόκληρο χωριό σε κάθε σου βήμα.
Εάν η γιαγιά και ο παππούς ζουν μόνιμα στο χωριό μπορούν να αποτελέσουν από μόνοι τους ένα λόγο για να περάσουμε το Πάσχα εκεί. Είναι μια καλή ευκαιρία για να μάθουμε τα έθιμα του τόπου μας αλλά κυρίως θα θυμηθούμε τι σημαίνει νηστεία χωρίς λάδι τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η Μεγάλη Εβδομάδα, όπως και να το κάνουμε, είναι η Εβδομάδα των Παθών. Με άλλα λόγια, είναι εβδομάδα κατάνυξης και όχι ξέφρενου clubbing, μπαρότσαρκας και άλλων αστικών νυκτερινών απολαύσεων. Τι να τις κάνεις τις πολλαπλές επιλογές διασκέδασης της πόλης, όταν η περίοδος απαιτεί οικογενειακή ατμόσφαιρα; Η διασκέδαση στην πόλη μπορεί να περιμένει λίγες ημέρες.
Το Πάσχα στο χωριό δεν μπορεί να συγκριθεί με το Πάσχα στην μεγαλούπολη για έναν βασικό λόγο: στην πόλη ίσως καταλάβεις Πάσχα το βράδυ της Ανάστασης και στο κυριακάτικο τραπέζι. Αντίθετα, στο χωριό το Πάσχα διαρκεί από την στιγμή που θα φτάσεις, όλες τις μέρες και τηρούνται ακόμα και στις μέρες μας παραδοσιακά έθιμα.
Αν έχεις μεγαλώσει στο χωριό ξέρεις ότι το Πάσχα θα ξαναβρεθείς με όλους τους φίλους σου γιατί, όπως κι εσύ και αυτοί λαχταρούν να γυρίσουν εκεί.
Και ποιος δεν περιμένει την Κυριακή του Πάσχα, με την ελπίδα να αρπάξει λίγη από την ροδοψημένη πέτσα του αρνιού που περιστρέφεται αργά στη σούβλα.
Όπως και να έχει, την ημέρα του Πάσχα θα φάμε και θα πιούμε με την ψυχή μας, μοιράζοντας αγάπη στους οικείους μας και γιορτάζοντας με χαμόγελο.
Ακόμη κι αν ο τόπος καταγωγής μας δεν ενδείκνυται για Πάσχα, η Ορεινή Ναυπακτία προσφέρει μια απίστευτη γκάμα επιλογών για να… αυτοπροσκληθείτε και να γνωρίσετε τις πανέμορφες γωνιές της επαρχίας. Οι ιδιοκτήτες παραδοσιακών ξενώνων έχουν μπει στο νόημα και εκτός από καλές τιμές, έχουν μάθει να σέβονται.
Είναι μια καλή προσπάθεια να στηρίξουμε την πολύπαθη τοπική οικονομία, που περιμένει να βγάλει τα λίγα έσοδά της από αυτές τις εορταστικές ημέρες. Άλλωστε ο καφές στο τοπικό καφενείο, εκτός από φθηνότερος, είναι και πιο απολαυστικός. Και το παραδοσιακό ψωμί, κρασί, χυλοπίτες και κρέας είναι νοστιμότερα.
Θα περπατήσουμε σε δρόμους και μονοπάτια όπου δεν θα δούμε τους τοίχους γεμάτους αφίσες και αντιαισθητικές πολιτικές διαφημίσεις. Δεν θα μας επηρεάσουν οι απεργίες που υπόσχονται τα Μέσα Μεταφοράς και θα ξεχάσουμε για λίγο την γκρίνια, τα επεισόδια και τις πολιτικές κορόνες.
Στην Ορεινή Ναυπακτία τα πασχαλινά έθιμα γίνονται ιεροτελεστία. Οι ψαλμοί στα μικρά ξωκλήσια ακούγονται πιο όμορφοι, οι Επιτάφιοι στολίζονται με λουλούδια της περιοχής και ακολουθούνται από όλο το χωριό στα σοκάκια του, και η Ανάσταση «ντύνεται» με ένα σωρό διαφορετικά φαντασμαγορικά έθιμα που δεν βλέπουμε καν στην πόλη.
Επίσης δεν πρέπει να αγνοούμε την λαική ρήση Χριστούγεννα στην πόλη και Πάσχα στο Χωριό». Κάτι θα ξέρει η λαϊκή σοφία – γι’ αυτό άλλωστε την αποκαλούν έτσι.