Άρθρα
Για να σταματήσει η κοροιδία. Θωμά Ακούς;
Λεπτομέρειες- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016 15:52
Το νερό αποτελεί το υπέρτατο αγαθό για την δημιουργία και διατήρηση της ζωής. Έτσι λοιπόν το νερό που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση δεν πρέπει να περιέχει χημικές ουσίες και μικροοργανισμούς σε ποσότητες που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία. Πρέπει να είναι ασφαλές και ακίνδυνο για την υγεία.
Κατά τακτά χρονικά διαστήματα χρειάζεται να γίνουν εργαστηριακές εξετάσεις σε νερά διαφόρου προέλευσης, είτε προληπτικά για τη γνώση της ποιότητας του νερού, είτε με την διαπίστωση έξαρσης κρουσμάτων για τα οποία υπάρχει υποψία ότι οφείλονται στο νερό. Σ΄αυτές τις περιπτώσεις κρίσιμο σημείο για τη λήψη σωστού αποτελέσματος, είναι η σωστή δειγματοληψία και η ταχεία μεταφορά του δείγματος με τις κατάλληλες συνθήκες στο αρμόδιο Εργαστήριο.
Στάδια επεξεργασίας νερού.
Το νερό που φτάνει μέσα στο υδραγωγείο είναι ακατέργαστο.
Περιέχει διάφορα στερεά (κλαδιά, χώμα, λάσπη), που έχει παρασύρει κατά το πέρασμά του, όπως επίσης μικρόβια και μικροοργανισμούς, που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι.
Το νερό με την επεξεργασία στην οποία θα πρέπει να υποβάλλεται απαλλάσσεται από τα παραπάνω στοιχεία.
Στις Μονάδες επεξεργασίας νερού ακολουθείται η παρακάτω αλληλουχία σταδίων για την επεξεργασία του νερού:
1ο Στάδιο Επεργασίας:
Προχλωρίωση με υποχλωριώδες νάτριο (απολύμανση)
Με την προχλωρίωση θανατώνονται τα μικρόβια που υπάρχουν στο νερό και διευκολύνεται η μετέπειτα επεξεργασία του.
2ο Στάδιο Επεξεργασίας:
Προσθήκη θειικού αργιλίου (κροκίδωση).
Το διάλυμα του θειικού αργιλίου βοηθάει τα στερεά σωματίδια που υπάρχουν μέσα στο νερό να συσσωματωθούν μεταξύ τους και, αφού αποκτήσουν μεγαλύτερο βάρος, να κατακαθίσουν. Η όλη διαδικασία ονομάζεται κροκίδωση.
Η κροκίδωση προκαλείται είτε με μηχανικά μέσα (αναδευτήρες) είτε με υδραυλικά μέσα (με το στροβιλισμό του νερού από την πρόσκρουσή του στα τοιχώματα των ειδικών δεξαμενών).
3ο Στάδιο Επεξεργασίας:
Καθίζηση Μετά την κροκίδωση τα συσσωματωμένα στερεά
(κροκίδες) καθιζάνουν στον πυθμένα της δεξαμενής καθίζησης. Με αυτόν τον τρόπο το νερό καθαρίζεται σε ποσοστό 80%.
4ο Στάδιο Επεργασίας:
Φίλτρανση Τα πολύ ελαφρά σωματίδια, που δεν καθιζάνουν κατακρατούνται σε ειδικά αμμόφιλτρα, από τα οποία το νερό βγαίνει πια καθαρό για να δοθεί στην κατανάλωση.
5ο Στάδιο Επεργασίας:
Μεταχλωρίωση. Εφόσον η προχλωρίωση δεν είναι ικανοποιητική, προστίθεται συμπληρωματικά χλώριο κατά την είσοδο του νερού στις κλειστές δεξαμενές αποθήκευσης και πριν την είσοδό του στο δίκτυο ύδρευσης.
Πύργοι ή Δεξαμενές: Βρίσκονται μέσα στην πόλη και ο σκοπός τους είναι να αποθηκεύουν νερό για την ημερήσια κατανάλωση και να διατηρούν σταθερή την πίεση στην βρύση.
Τώρα το νερό είναι πόσιμο και μεταφέρετε στα σπίτια μας από το υπόγειο δίκτυο με υπόγειους αγωγούς. Τώρα εάν μεταφέρετε σε εσάς με εξωτερικούς αγωγούς αυτό είναι άλλο θέμα. Παλαιότερα οι αγωγοί μεταφοράς νερού ήταν μεταλλικοί, πλέον είναι πλαστικοί εάν και είναι δύσκολο να πιστοποιηθεί αυτό σε εμάς.
Αυτά σε γενικές γραμμές!