Άρθρα
Τα μυστικά της καλλιέργειας της ρίγανης, που θα πρέπει να ξέρετε πριν φυτέψετε!
Λεπτομέρειες- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 30 Μαΐου 2018 08:17
Νομίζω ότι οι Έλληνες έχουμε δίκιο που ονομάσαμε τη ρίγανη (Origanum vulgare) «χαρά του βουνού»...
Αυτό το αρωματικό, πανάρχαιο βότανο, που αναφέρεται επίσης ως «άγρια μαντζουράνα» κατάγεται από τους λόφους της ελληνικής υπαίθρου και καλλιεργείται ευρέως σε όλο τον κόσμο.
Η ρίγανη είναι απαραίτητο να υπάρχει σε κάθε ελληνικό κήπο και αυλή που θέλει να προσφέρει γαστρονομικές απολαύσεις στον ιδιοκτήτη του. Η αψή, πικάντικη, ίσως και λίγο πικρή γεύση της, ταιριάζει με κάθε πιάτο λαχανικών. Εύκολη στην καλλιέργειά της όπως το σχοινόπρασο, η ρίγανη είναι το αγαπημένο βότανο του κάθε πρωτάρη κηπουρού!
ΓΙΑΤΊ ΝΑ ΦΥΤΈΨΩ ΡΊΓΑΝΗ;
Όπως το σχοινόπρασο, η ρίγανη είναι ένα βότανο που δεν χρειάζεται μεγάλη φροντίδα και τα πάει καλά, τόσο στον κήπο όσο και στο μεγάλωμα μέσα στο σπίτι, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν.
Στην ουσία, υπάρχουν δύο είδη ρίγανης για τα φαγητά μας: η μεσογειακή (Origanum vulgare) και η μεξικάνικη (Lippia graveolens). Η βασική διαφορά είναι ότι η μεσογειακή ρίγανη είναι βοτανικά μέλος της οικογένειας της μέντας, ενώ η μεξικάνικη είναι συγγενική με τη λουΐζας. Διαφέρουν επίσης στη γεύση, αλλά ο τρόπος που αναπτύσσονται είναι σχεδόν παρόμοιος.
Πολυετής ή μονοετής; Παρά το γεγονός ότι η ρίγανη ευδοκιμεί σε θερμά κλίματα, όπως είναι το μεσογειακό, είναι ένα ανθεκτικό πολυετές φυτό που φυτρώνει ξανά και ξανά, κάθε χρόνο χωρίς πολλή προσπάθεια. Ορισμένες ριγανίτσες είναι σχεδόν 10 ετών κι έχουν υποστεί χιονοπτώσεις, βροχοπτώσεις, αλλά ακόμη είναι ακμαίες και συνεχίζουν να παράγουν πανέμορφα μοσχοβολιστά φύλλα αν και η δύναμή τους μειώνεται κάπως μετά τα τρία ή τέσσερα χρόνια ζωής.
ΠΏΣ ΦΥΤΕΎΟΥΜΕ ΡΊΓΑΝΗ;
• Πού πρέπει να τη φυτέψουμε: Η ρίγανη είναι ένα φυτό που ομορφαίνει τον χώρο που τη φιλοξενεί, ειδικότερα όταν αυτός είναι ένα όμορφο μονοπάτι. Θεωρείται «άγκυρα του κήπου» που αναγεννάται κάθε άνοιξη, χαρίζοντας ύψος και όγκο στον κήπο μας. Επίσης, η ρίγανη καλλιεργείται άνετα σε γλάστρες, οπότε εάν μένετε σε διαμέρισμα ή ο χώρος σας είναι περιορισμένος, μη διστάσετε, είναι μια εκπληκτική επιλογή. Η ρίγανη τα πάει καλά και μέσα στο σπίτι, όταν την φροντίζουμε και την τοποθετούμε δίπλα σε ένα παράθυρο ή σε ένα μπαλκόνι που βλέπει φως και είναι ζεστό.
• Ποια εποχή φυτεύουμε τη ρίγανη: Μπορείτε να καλλιεργήστε ρίγανη, είτε φυτεύοντας σπόρους ρίγανης, είτε με διαίρεση φυτών, ή από μόσχευμα από υγιές φυτά. Φυτέψτε τους σπόρους έξω όλες τις εποχές και περίπου έξη εβδομάδες πριν τον τελευταίο αναμενόμενο παγετό το φθινόπωρο. Εάν φυτέψετε μόσχευμα ή μεταφυτέψετε ένα μικρό φυτό, φροντίστε η θερμοκρασία εδάφους να είναι τουλάχιστον 21°C.
ΠΏΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΎΜΕ ΡΊΓΑΝΗ!
• Έδαφος: Το χώμα που θα φυτέψετε τη ριγανούλα σας θα πρέπει να είναι ελαφρύ με καλή αποστράγγιση. Η ρίγανη στην ουσία αναπτύσσεται καλύτερα σε μετρίως γόνιμο έδαφος, οπότε δεν χρειάζεται προσθήκη λιπάσματος ή κομπόστ. Προσωπικά αφήνω τη ριγανούλα μου να μεγαλώσει όπως θέλει, από μόνη της. Το μόνο μου παράπονο είναι ότι δεν προλαβαίνω τη συγκομιδή!
• Ήλιος: Η ρίγανη τα πάει τέλεια με τον ήλιο, αλλά η γεύση της γίνεται πιο έντονη όταν μένει κάθε μέρα κάτω από τον καυτό ήλιο. Η ρίγανη αναπτύσσεται επίσης σε εσωτερικό χώρο, αλλά είναι σημαντικό το φυτό να λαμβάνει επαρκή ηλιοφάνεια και ήλιο για να αναπτυχτεί.
• Νεράκι: Η ρίγανη δεν χρειάζεται πολύ νεράκι. Ποτίστε σχολαστικά, μόνο όταν το έδαφος είναι ξηρό στην αφή. Εξάλλου είναι ξερικό φυτό.
• Χώρος: Η ρίγανη χρειάζεται έναν χώρο περίπου 20-25 εκατοστά για να αναπτυχθεί και να απλώσει τις ρίζες της. Η ρίγανη φτάνει τα 60 εκ. σε ύψος και εκτείνεται σε περίπου 45 εκ. σε πλάτος. Εάν φυτεύετε ρίγανη σε γλάστρα, φροντίστε η γλάστρα να έχει διάμετρο περίπου 30 εκ., καθώς η ρίγανη αναπτύσσεται όμορφα και επεκτείνεται ευρέως.
• Θέλει παρεούλα στη φύτευση; Η ρίγανη είναι πολύ καλή παρέα για όλα τα φυτά, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα φυτά που θέλετε να φυτέψετε γύρω της. Προσωπικά φυτεύω ρίγανη δίπλα σε ντομάτες και πιπεριές. Η ρίγανη κρατά μακριά τον χειρότερο εχθρό της ντομάτας, τις αφίδες φιλοξενώντας τους θηρευτές τους. Οι αφίδες λατρεύουν τη ρίγανη, αλλά η ρίγανη προσελκύει επίσης συρφίδες (μύγες των λουλουδιών), οι οποίες παρασιτούν σε αυτά τα μικρά ζουζούνια. Το παχύ φύλλωμα της ρίγανης χαρίζει υγρασία και βοηθάει τις πιπεριές να αναπτυχθούν.
ΠΏΣ ΜΑΖΕΎΟΥΜΕ ΤΗ ΡΊΓΑΝΗ;
Δεν υπάρχει πιο απλή διαδικασία από τη συγκομιδή της ρίγανης. Μπορείτε να μαζέψετε ρίγανη μόλις μεγαλώσουν οι βλαστοί και φτάσουν σε ύψος περίπου 10 εκ. Συνήθως εγώ αφήνω τις δικές μου να ψηλώσουν 20 πόντους και μετά κόβω τα 2/3 του φυτού. Κόψτε ακριβώς πάνω από τα φύλλα το στέλεχος. Και μην ανησυχείτε εάν νομίζετε ότι κόψατε πολλή ρίγανη — το τακτικό κλάδεμα ενθαρρύνει την ανάπτυξη και προστατεύει από την αλλοίωση.
→ Συμβουλή: Ξέρετε ποιος είναι ο ευκολότερος τρόπος να μαζέψετε ρίγανη; Εάν δεν αφήσετε τη ριγανούλα σας να ξεραθεί σε ματσάκι και χρειάζεστε μόνο τα φύλλα, απλώς αγκαλιάστε με το χέρι σας το φυτό στα 2/3 από το μήκος του και τρέξτε τα δάκτυλά σας πάνω στον μίσχο. Έτσι θα παγιδέψετε τα φύλλα στο χέρι σας και μετά θα πρέπει απλώς να κόψετε τον μίσχο που δεν έχει φύλλα. Εύρηκα!
Για να σας χαρίσει η ριγανούλα τη γεύση της σε όλη της την ένταση, μαζέψτε τα φύλλα πριν το φυτό ανθίσει, εάν καταφέρετε να το επιτύχετε. Ακόμη και τα άνθη, με την ανεπαίσθητη γεύση, είναι εξαιρετικά συνοδευτικά και διακοσμητικά για τις σαλάτες μας. Διαφορετικά, είτε κόψτε όπως πρέπει, ή, όπως εγώ, κόψτε τα φύλλα της ριγανούλας όλα με μιας και βάλτε τα στον αποξηραντή τροφίμων ή κάτω από τον ήλιο να στεγνώσουν.
Πηγή