Άρθρα
Στην Ελλάδα οι υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές στην Ε.Ε.
Λεπτομέρειες- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014 00:09
Τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.
Τονίζεται ότι από το 2010 μέχρι σήμερα έχει επταπλασιαστεί ο φόρος εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και ο φόρος στα ακίνητα, ενώ ο φόρος που θα πληρώσουν φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι αυξημένος έως και εννέα φορές σε σχέση με το 2010.
Στην έκθεση αναφέρεται ως αποτυχημένο από δημοσιονομικής πλευράς το μέτρο της εξίσωσης των ειδικών φορών στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, που κρίνεται πως στέρησε ένα ικανοποιητικό επίπεδο θέρμανσης από αρκετά νοικοκυριά.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι η σημαντική αύξηση του κινδύνου φτώχειας αφορά συγκεκριμένες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες και όχι το σύνολο του πληθυσμού, ωστόσο οι ομάδες αυτές αντιστέκονται σε κάθε περαιτέρω προσπάθεια μεταρρύθμισης της ελληνικής οικονομίας.
Την σημαντική πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα στα δημοσιονομικά «μέτωπα», αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν από τον αποσπασματικό και ελλιπή τρόπο με τον οποίο υλοποιούνται οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καταγράφει η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.
Στα θετικά, η έκθεση κάνει λόγο για σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών μέσα σε ένα περιβάλλον αβεβαιοτήτων και υψηλού κοινωνικού κόστους.
Ωστόσο, τονίζει ότι δεν προωθούνται οι αρχικές αλλαγές που χρειάζονται στον τρόπο λειτουργίας του κράτους, στη γραφειοκρατία, στο επιχειρηματικό περιβάλλον, στην αγορά, στη Δικαιοσύνη, στην Παιδεία, στην πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.
Στις αβεβαιότητες του προγράμματος, η έκθεση αναφέρει τα στοιχεία πόλωσης που εμφανίζει το πολιτικό κλίμα στη χώρα μας, το οποίο διακυβεύει την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Επιπλέον, χαρακτηρίζει «αγκάθι» την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, καθώς θα επιβαρύνει τη δημοσιονομική προσαρμογή τα επόμενα χρόνια, λόγω των πολύ υψηλών επιτοκίων.
Πηγή: http://www.skai.gr