Άρθρα
Και παραγωγή ξινόγαλου στην Χειμωνάδα
Λεπτομέρειες- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύτηκε στις Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015 07:08
Στην παραγωγή ξινόγαλου την ημέρα της Χειμωνάδας προσανατολίζεται ο σύλλογος σύμφωνα με πηγές. Το ξινόγαλο είναι το καλύτερο από τα προϊόντα του γάλακτος, γιατί χρησιμοποιείται για την παρασκευή του άβραστο και φρέσκο αρμεγμένο γάλα, που δεν έχει πάθει καμία αλλοίωση Με την επεξεργασία αυτού οι κτηνοτρόφοι τα παλιά χρόνια έβγαζαν το γεμάτο άρωμα βούτυρο.
Η διαδικασία θέλει προσοχή γιατί μπορεί να θεωρείται απλή αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών είτε γιατί προϋπήρχαν στο γάλα είτε λόγω επιμόλυνσης μέσα στις τόσες ώρες παραμονής για αποκορύφωση. Aς μη ξεχνάμε ότι για την φυσική αποκορύφωση το γάλα χρησιμοποιείται ανεπεξέργαστο, μετά το άρμεγμα. Επιβάλλεται επομένως να είμαστε βέβαιοι τόσο για την ποιότητά του, όσο και για τις συνθήκες καθαριότητας και υγιεινής του χώρου εργασίας μας. Διαφορετικά είναι πολλές οι πιθανότητες να φτιάξουμε ένα προϊόν παραδοσιακό μεν, ενδεχομένως όμως όχι ακίνδυνο.
Έτσι λοιπόν ο σύλλογος θα δημιουργήσει μια ευκαιρία για αυτούς που έχουν ακούσει για το ξινόγαλο και την παραγωγή βουτύρου αλλά δεν γνωρίζουν τίποτα να παρευρεθούν στην Χειμωνάδα και να παρακολουθήσουν από κοντά την διαδικασία.