Άρθρα
Έτσι φτιάχναμε τα λουκάνικα στο Καταφύγιο
Λεπτομέρειες- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015 08:45
Υλικά που θα χρειασθούμε
- έντερο χοιρινό
- 5 κιλά χοιρινή πανσέτα
- 1 κουτάλι σούπας πιπέρι
- 110 γρ. ψιλό αλάτι
- 1 κουταλιά μπαχάρι τριμμένο
- 1 κ. γλυκού ρίγανη (προαιρετικό είναι θέμα γούστου
- Ξύσμα πορτοκάλι (προαιρετικό είναι θέμα γούστου)
- 800 γραμμάρια λευκό ψιλοκομμένο πράσο
Πλένουμε τα έντερα του χοίρου πολλές φορές με ζεστό νερό και τα γυρίζουμε το μέσα έξω και τα τρίβουμε με λεμόνι και αλάτι.
Τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και δένουμε την μια τους άκρη με σπάγκο.
Κόβουμε το κρέας σε κομματάκια και αφού το αναμείξουμε με τα υπόλοιπα υλικά το περνάμε από την μηχανή του κρέατος δύο φορές.
Εν συνεχεία ανακατεύω αυτά τα υλικά. Βάζουμε το ειδικό χωνί στο μίξερ, περνάμε όλο το έντερο μέσα του αλλά τελειώνοντας έξω-έξω πρέπει να είναι η δεμένη πλευρά.
Ξαναβάζουμε το κρέας στη μηχανή και βοηθώντας το με το ανάλογο εργαλείο με το ένα χέρι το πιέζουμε και με το άλλο κρατάμε την έξοδο όπου αρχίζουν να σχηματίζονται τα λουκάνικα. Προσέχουμε να μην έχουμε κενά αέρα. Αφού τελειώσουμε με το γέμισμα δένουμε και την άλλη άκρη του εντέρου με σπάγκο.
Τώρα εάν δεν έχουμε μηχανή του κιμά ζητάμε από τον χασάπη να μας τα κόψει και εμείς τα γεμίζουμε χρησιμοποιώντας ένα χωνί.
Τα κρεμάμε σε θηλιές στον αέρα εκτός ψυγείου, για 3- 5 ημέρες για να ξεραθούν με τον αέρα και μετά τα βάζουμε στη κατάψυξη ή τα τρώμε. Μπορούμε να τα βάλουμε και πάνω από το τζάκι ώστε να ξεραίνονται με την κάπνα του τζακιού.
Δεν βιάζομαι να τα φάμε για θα πρέπει να έχουν πάρει την γεύση του λουκάνικου και να έχουν στεγνώσει αλλιώς η γεύση τους θα μοιάζει σαν του μπιφτεκιού.
Προσοχή στις μύγες αν μπει μύγα στο χώρο και ακουμπήσει τα λουκάνικα είναι άχρηστα.