Καταφύγιο Ναυπακτίας
Ματιές ή Οματιές! Η χριστουγεννιάτικη λιχουδιά στο Καταφύγιο
Λεπτομέρειες- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2015 18:38
Παλιά στο χωριό, λίγο πριν τα Χριστούγεννα έσφαζαν το γουρούνι. Κι επειδή στο χωριό τίποτα δεν έπρεπε να πάει χαμένο, ετοίμαζαν πεντανόστιμες λιχουδιές τις οματιές. Οι οματιές μοιάζουν με λουκάνικα, όμως δεν είναι και είναι καιρός να θυμηθούμε πως τις φτιάχνουμε.
Υλικά που θα χρειασθούμε:
2 κιλά έντερα χοιρινά χοντρά όχι τα λεπτά που φτιάχνουμε λουκάνικο.
Μια χοιρινή συκωταριά 2 κιλά, εναλλακτικά για όσους δεν τρώνε την συκωταριά 2 κιλά χοιρινό από μπούτι το οποίο ζητάμε να μας το κόψει ο χασάπης στην μηχανή του κιμά. Παλιά το κόβανε σε πολύ μικρά κομματάκια διότι δεν υπήρχε η πολυτέλεια της μηχανής του κιμά.
1 κιλά κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 ματσάκια μαϊντανό
1/2 κιλού λάδι
1 κουταλάκι κανέλλα
1 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
Αλάτι χοντρό
Μπόλικο πιπέρι
Μισό κιλό ρύζι Καρολίνα
Χλιαρό νερό για να πλαστούν καλά τα υλικό της γέμισης
Εκτέλεση συνταγής:
Πλένουμε με χλιαρό νερό και γυρίζουμε τα έντερα από την ανάποδη με τη βοήθεια ενός λεπτού ξύλου. Εν συνεχεία τα πλένουμε με χυμό λεμονιού ή με ξύδι. Το επόμενο βήμα είναι να δέσουμε το έντερο με μια κλωστή από τη μία πλευρά και τo γεμίζουμε (χρησιμοποιώντας ένα χωνί ή κάποιο άλλο εξάρτημα που να μας βολεύει). Γεμίζουμε με προσοχή το έντερο και αφήνω αρκετό χώρο (δεν το «τιγκάρω») γιατί με το ψήσιμο θα φουσκώσουν τα υλικά. Επίσης δε γεμίζω ως την άκρη για τον ίδιο λόγο. Άμα τελειώσουμε το γέμισμα δένουμε με κλωστή και την άλλη άκρη. Έπειτα τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό και τις βράζουμε για 30 λεπτά περίπου. Κατά την διάρκεια του βρασμού τις τρυπάμε συνέχεια με μια βελόνα ή με μια οδοντογλυφίδα για να μην σπάσουν.
Αφού βράσουν βάζουμε στο φούρνο το ταψί με τις οματιές για να ψηθούν προσθέτοντας ένα ποτήρι νερό.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς 1,5 με 2 ώρες ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να τις τρυπάμε κατά διαστήματα. Όταν το νερό τελειώνει προσθέτουμε λίγο.
Αφού κρυώσουν τις κόβουμε σε ροδέλες και τις σερβίρουμε
Προσοχή! μην βάλετε περισσότερο ρύζι γιατί θα σπάσουν και να τις τρυπάτε με μια βελόνα κατά τακτά χρονικά διαστήματα
Καλή επιτυχία!!